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SUBJECT: Role of the Alternate member in voting on items and under what
circumstances should their vote be counted.

QUESTION:

1. Under what circumstances may an alternate member vote on an item
before the Peoria Planning Commission?

- 2. . Whatis the effect of a tie vote upon an item voted on by the commission?
OPINION:

The City of Peoria Code (1992) provides for the position of an alternate member
of the planning commission. The code states:

Sec. 20-17. Planning and Zoning Commission; members.

(@) The Planning and Zoning Commission of the City shall
be composed of seven regular members and one alternate member.
All members of the Commission shall be appointed by the Mayor with
the approval of the Council in accordance with the provisions of this
code.

(b) Members of the Commission appointed as alternates
-shall be able to participate in all Commission proceedings, but shall
not be able to vote, except in accordance with the provisions of this
section. Upon a determination by the Chairman that a regular
member(s) of the commission is disqualified from participating in a
matter or the commission is lacking a quorum, the Chairman shall
designate the alternate member present to sit in place of the absent
or disqualified regular member. The designated alternate member
shall exercise all powers and duties granted to a regular member
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As chair person of the Planning Commission, you have requested a legal
opinion as to whether this ruling of the acting chair person is legally
correct in light of Peoria City Code Section 20-17, as set forth above.
Section 20-17 created the position of alternate commission member and
specifies its voting rights. State statute is silent on the voting rights for the
position of alternate member of the Planning Commission, therefore the
voting rights of the alternate member are only those granted pursuant to
the city code. '

The code provides that an alternate may vote upon a determination by the
chair person that a regular member(s) of the Planning Commission is
disqualified from participating in a matter or the commission is lacking a
quorum. These are the only circumstances where an alternate member of
the Planning Commission may vote as a member of the Planning
Commission.

The record for the item in question clearly indicates that no members of the
Planning Commission were disqualified from participating in this matter.
There were five regular members of the Planning Commission present,
which exceeds the minimum quorum of four.

Therefore, it is concluded that the alternate member of the Planning
Commission did not cast a legally valid vote in the rezoning case that was
before the Planning Commission and the subject of this opinion. As the
vote of the alternate member was not legally valid, it should not be
counted. It is our opinion that the Motion to recommend denial of the
zoning case passed on a vote of three votes in favor and two against.

Therefore, it is our opinion that the Chair person should reverse the ruling of the
acting chair person for the meeting in question and rule that the Motion to
recommend denial did pass. Further, it is our opinion that the Community
Development Department staff be directed to transmit the recommendation of the
Commission in the manner provided by A.R.S. 9-462.04.C., D for action by the
Peoria City Council at the earliest practicable opportunity.

Should you have any further questions, please do not hesitate to contact this
office.
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