
 
 
 
 
 

 
 
 
 
TO: Janice L. Graziano, City Clerk 
FROM: Stephen M. Kemp, City Attorney 
DATE: August 3, 1999 
SUBJECT: Recall of Officer and Expenses 
  
 
QUESTION: 
 
1. If a recall election has not been called, are any expenses or monies that 
may have been spent or received by the Officer to provide his/her constituents 
with information pertaining to the recall (such as responding to allegations) 
subject to the State’s campaign finance laws and therefore, reportable? 
 
2. If the Officer is not required to report any contributions on the state 
campaign finance laws, are there any restrictions regarding the source or amount 
of contributions? 
 
3. If the answers to items 1 and 2 are “no”, at what point in time would the 
contributions or expenses become reportable under the statute? 
 
4. If the answers to items 1 and 2 are “no” is the officer even allowed to 
accept contributions and would they be considered “gifts” and must be reported 
under the Financial Disclosure laws. 
 
 
OPINION: 
 
1. The Arizona Attorney General has opined that the raising and expenditure 
of funds to defeat a Recall Petition Drive from the date that the number is 
obtained through the issuance of the Order Calling the Recall Election is not 
subject to the Campaign Finance Laws. Ariz. Atty. Gen. Op. I88-043.  This 
opinion is consistent with the decision of the Arizona Supreme Court in Mecham 
Recall Committee v. Corbin, 155 Ariz. 203, 745 P.2d 950 (1987).  The Supreme 
Court held that as Title 16 did not include recall committees in its restrictions on 
campaign finance practices, such recall committees are not subject to the 
statute. 
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Therefore, expenditures and receipts by a public officer for the purpose of 
defeating a recall petition drive from the date of the issuance of a number for a 
recall petition through the date on which the city clerk issued the order calling the 
recall election are not subject to the contribution limitations and campaign finance 
reporting provisions of A.R.S. §16-901 et seq. 
 
2.   The public officer is subject to the restrictions contained in A.R.S. §38-504 
prohibiting gifts to public officials in exchange for official actions.  Again, it must 
be noted that in light of the decision of the Supreme Court in Mecham Recall 
Committee v. Corbin, A.R.S. §16-921 prohibiting expenditures by corporations 
and labor organizations is silent on recall drives, therefore if the statute is to 
apply, the legislature must amend it accordingly.  Absent such amendments 
there is no prohibition on the source or amount of contributions received for the 
purposes of defeating a recall drive from the date the Recall Petition number is 
issued through the date of issuance of the Order of Recall Election for the officer 
in question. 
 
3. The provisions of A.R.S. §16-901 become effective once the City Clerk 
issues the Order for Special Recall Election.  At that point an election must be 
held and the candidate becomes subject to the contribution guidelines and 
restrictions in A.R.S. §16-901, et seq.  The candidate is no longer attempting to 
defeat a recall petition drive, but to finance an election campaign.  Unlike recalls 
the provisions of A.R.S. §16-905.7 indicate a clear legislative intent to apply 
these requirements to recall elections. 
 
4. Peoria City Code (1992) Section 2-37 requires all Public Officers of the 
City to file a financial disclosure if they receive more than $500 dollars in gifts.  
The code provision states: 
 
(8) The name of each source of any gift, or accumulated gifts from a single 

source, of more than five hundred dollars ($500.00) received by the local 
public officer and members of his household in their own names during the 
preceding calendar year, or by any other person for the use or benefit of the 
local public officer or any member of his household except gifts received by 
will or by virtue of intestate succession, or received by way of distribution 
from any Inter vivos or testamentary trust established by a spouse or by an 
ancestor, or gifts received from any other member of the household or 
relatives to the second degree of consanguinity. Political campaign 
contributions shall not be construed as gifts if otherwise publicly reported as 
political campaign contributions as required by law. 

 
 
 
Such amounts are subject to all other legal restrictions on gifts, such as 
prohibiting their receipt in exchange for official action.  To the extent that 
amounts are received by a public official for defense of a recall from the date of 



issuance of the recall petition number through the date of the order calling the 
recall election, they must be reported on the financial disclosure, if applicable. 
 
If you have any further questions, please contact me. 
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