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QUESTION:  
 
What are the standards and guidelines for use of a cellular 
telephone provided to a City Council member by the City? 
 
 
OPINION: 
 
I have attached a copy of Opinion No. 95-10 pertaining to general 
reimbursement of expenses.  You may wish to review this opinion as 
to general guidelines in this area. 
 
The starting place to answer your question is to note that 
property provided by the City must be used for a public purpose.  
The City could not make a gift of its property to an individual 
elected official or employee for use for personal purposes.  
Clearly, there are certain items that would be directly City 
related and other items that would be directly benefitting 
personal use.  For example, it would be related to City business 
for a Councilmember to use a cellular phone to return calls to 
constituents that were placed to City Hall.  Conversely, it would 
be inappropriate for a Councilmember to provide their cellular 
phone to their family or friends and permit them to make personal 
calls to other individuals on it. 
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The issue to be resolved is the large grey area between the two 
extremes.  There are several general legal principles that I would 
suggest you follow in making such determinations.  First, the 
cellular phone, as with any City property, is provided to you as 
an elected official for the benefit of the City.  In using the 
equipment, the primary question should be does this use benefit 
the City.  Use of the phone to contact one's place of employment 
to handle business transactions while they are attempting to 
respond to constituent calls would appear to benefit the City 
since it does result in the Councilmember becoming more 
accessible.  The key question becomes at what point does such use 
become more of a benefit to the private individual and less of a 
benefit to the City.   
 
The second principle is that the cellular telephone, as with any 
City asset, is public property.  As with any employee, the elected 
official has a fiduciary duty to the City to safeguard and protect 
public property and not misuse it.  Third, as noted in Opinion No. 
95-10, it is implied within the Charter that the Council should be 
reimbursed for its reasonable and necessary expenses in fulfilling 
the duties of their offices.  In this case, the operative term is 
reasonable and necessary.  The use of the cellular telephone, or 
any City property, should be managed in such a way that it can be 
demonstrated it was reasonable and necessary to the performance of 
one's duties. 
 
Applying these principles to the issue you raised, it would not 
appear that the use of a cellular phone by employees of your 
company to contact you regarding employment related matters with 
your private employer would be a violation of use of City 
property, provided that it permits you to be more available to 
perform your duties as a City Councilmember.  I trust that this 
answers your questions in this matter.  If you have any further 
questions, please feel free to contact me. 
 

Enclosure 
 
cc: Honorable Mayor and Council 
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