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QUESTION:  
 
What is the correct process to be followed to submit equipment and 
Vehicle replacement to the City Council for approval. 
 
 
OPINION: 
 
For purpose of this Opinion, the following background information 
is set forth.  The City maintains a Vehicle Replacement Fund.  
This fund consists of revenues paid in by various departments 
representing the depreciation on existing vehicles and equipment. 
As the Vehicles are fully depreciated, the funds paid in by an 
existing department are used for replacement of the Vehicle.  1 
 
The replacement of Vehicles is determined by a depreciation 
schedule promulgated by the City Manager.  Each type of vehicle  
is assigned a specific depreciation schedule. 
 
As new Vehicles are added to the City's fleet, they are assigned a 
                     
    1 Generally, depreciation of vehicles and equipment is done on a "straight-
line" basis taking into account average number of years of useful life based on 
intensity of use. 
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depreciation schedule and subsequently amounts are paid in 
representing the depreciation of the Vehicle. 
 
The City accounts for the fund in a manner consistent with 
generally approved accounting principals and accounting standards 
implemented by the governmental accounting standards board.  The 
depreciation schedules are based on those common in the commercial 
market as well as taking into account actual use of the Vehicle or 
equipment. 
 
At the same time, the City within the City Code has enacted 
procedures governing the administration of individual department 
budgets.  These procedures are found in Section 2-181 of the City 
Code which was adopted as Ordinance 92-18, a copy of which is 
attached.  Under this Ordinance, transfers in and out of 
restricted areas must be approved by City Council.  There are two 
areas which are designated restricted; Capital and Personal 
Services.  Therefore, no transfer may be made into a budget for a 
budget unit for the purpose of increasing Personal Services 
Funding or Capital Funding without specific approval of the budget 
amendment by the City Council. 
 
Each City function which has a separate budget is a budget unit.  
For example, the City Attorney's Office consists of four budget 
units (Civil, Criminal, Deferred Prosecution, and Risk Management. 
 
Within the capital budget, a series of line items are included 
outlining the specific items which may be purchased with Capital 
funding.  These line items are estimates of the cost of each item 
and are designed to allow City Management and City Council with a 
summary of the actual capital items which will be acquired. 
 
I have paraphrased the questions which you have asked within this 
Opinion.  The first question you have asked is in reality a two-
part question.  First, does a change in the depreciation schedule 
to lengthen the replacement period for a piece of equipment that 
results in a slower depreciation rate require City Council 
approval.  Generally, City Council approval is required on all 
purchases or expenditures in excess of $15,000.00.  In the case of 
extending the depreciation schedule, no expenditure is being made. 
Rather, an expenditure is being deferred. 2  
 
                     
    2  Extension of a depreciation schedule works as follows:  The City may have 
established a depreciation schedule for a vehicle of five (5) years.  Under 
straightline depreciation the vehicle is depreciated at a rate of twenty percent 
(20%) of its replacement value each year.  The end result is that at the end of 
five years sufficient money is on deposit to replace the vehicle.  If the 
depreciation schedule is lengthened from five to seven years, the City then 
begins to depreciate the vehicle at a lesser rate to allow the City to have full 
funding on deposit in seven years. 



Opinion No. 95-* 
Page 3 
 

The result of a lengthening of a depreciation schedule is a 
deferral of a purchase.  This is basically an administrative 
decision which results in no expenditure being made.  Such 
decision does not conflict with the provisions of Ordinance 92-18 
since the capital funding cannot be transferred by the making of 
such decisions, it is simply not expended.  Therefore, it would be 
our conclusion that the decision to lengthen the depreciation 
schedule on a piece of equipment is an administrative one within 
the authority granted under the City Charter and Code to the City 
Manager. 
 
The second part to your question is:  May the City use the 
revenues saved by the lengthening of the depreciation schedule on 
a piece of equipment to acquire another piece of equipment.   
 
It is clear under the provision to Ordinance 92-18 that the 
capital funding of one budget unit cannot be transferred to 
another budget unit without City Council approval.  Therefore, if 
a depreciation schedule is lengthened resulting in additional 
capital funds becoming available, those funds could not be 
transferred to a different budget unit for use in replacing a 
capital item without City Council approval of a budget amendment. 
  
However, the question becomes different if the funds are proposed 
to be used by the same budget unit which made the determination to 
lengthen the depreciation schedule on a piece of equipment.  In 
essence, the issue then becomes a decision by a department to 
defer one purchase and proceed with a different purchase of a 
capital item while not increasing the overall capital budget.   
 
The question then becomes may a capital item be purchased by a 
department which was not listed within its line item budget but 
does not exceed the overall capital budget.  It is our opinion 
that a capital purchase may be made from a departmental budget 
that does not increase an overall capital budget of the budget 
unit even though it is not listed as a line item acquisition 
within the capital budget.  Finally, in making such a purchase, 
all procurement regulations must be complied with.   
 
The second question you have asked may be paraphrased as follows. 
 A City budget unit was scheduled to replace two s under the 
current depreciation schedule in fiscal year 95-96.  In reviewing 
the proposed replacement, it was determined necessary that the 
Vehicle should be upgraded.  However, the amount of funds within 
the replacement account are not sufficient to upgrade the Vehicle. 
 There are no other funds available to transfer within the capital 
budget unit to provide for the upgraded replacement of the 
Vehicle.  Therefore, the department has elected only to replace 
one with the upgraded model and extend depreciated period on the 
other until such funds become available.  This is permitted under 
the City Code. 
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As note above, the determination of the appropriate length of the 
depreciation schedule and adjustment to the depreciation schedule 
is an administrative function within the authority granted to the 
City Manager.  Therefore, the City Manager could extend the 
depreciation schedule for these Vehicles.  However, the more basic 
question is whether a Vehicle must be replaced with an exact 
duplicate of the Vehicle unless Council approves otherwise.  It is 
our opinion that such a requirement is not imposed under the City 
Code.   
 
Frequently, the City replaces Vehicles with different makes, 
models and sizes of replacement Vehicles.  The issue is not the 
replacement of the Vehicle, but whether sufficient funds are 
available within the capital budget of the budget unit to 
authorize replacement.  Therefore, it would be our opinion that a 
City budget unit may allot to replace one of two Vehicles with an 
upgraded make or model as part of its regular replacement without 
separate Council approval provided all procurement codes are 
complied with and the total capital budget unit is not increased. 
 It would go without saying that if the other Vehicle depreciation 
schedule is extended and the City becomes aware that upgrades and 
changes in the Vehicle would substantially increase the cost, the 
depreciation schedule and the amounts of withholding for the 
second Vehicle should be adjusted to fully cover its cost at the 
time of Vehicle replacement.  This practice would be consistent 
with generally accepted accounting principles.  Such adjustment 
would need to be incorporated in the regular budget of the 
department and would be subject to all of the budget requirements 
in the City Code. 
 
Regarding question #3, you have indicated that this is a 
hypothetical question, not an actual circumstance.  Rather than 
attempting to speculate on a hypothetical question, this office 
will set forth a series of general principles which must be 
followed in the administration of the Vehicle Replacement Fund.  I 
believe these principles will provide sufficient guidance 
regarding question #3 as well as other Vehicle replacement 
questions that may arise. 
 
1.  No City budget unit may exceed the total amount of their 
capital budget without a budget amendment approved by the City 
Council.   
 
2.  As the Vehicle replacement funding falls under capital, no 
department may exceed their total replacement funding allocated 
within a fiscal year.  No City budget year may exceed their total 
allocated funding within the Vehicle Replacement Fund in a fiscal 
year without approval of the City Council. 
 
3.  The decision of whether to replace a full pickup with an 
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extended cab pickup or a compact pickup or rather to replace a 
medium sized dump truck with a large dump truck is an 
administrative decision initially.  If the procurement is in 
excess of $15,000.00, it must be approved by the City Council.  If 
the expenditure results in the depreciation schedules for other 
Vehicles becoming inadequate due to insufficient withholdings, the 
department should be required to adjust the appropriate 
depreciation schedules for other Vehicles to provide for 
additional withholding and may need to increase withholding on 
specific Vehicles to provide sufficient funding for full 
replacement of each Vehicle or piece of equipment at the 
designated point on the replacement schedule.  Obviously, it goes 
without saying that budget is a policy issue for the City Council 
and a department's decision to make such adjustment may result in 
other department programs or functions being unfunded by the City 
Council in order to provide sufficient revenues for this purpose. 
 Such administrative decision is within the authority granted to 
the City Manager to make initially subject to Council's approval 
of the budget unit's budget. 
 
Finally, the overall accounting principal which should be applied 
in Vehicle and equipment replacement is that the depreciation 
schedules should be commercially reasonable taken into account the 
amount of use and age of the particular piece of equipment and 
Vehicle and generally accepted standards in the industry for 
replacement of such Vehicles. 
 
As depreciation schedules are changed and adjusted, the budget 
unit should be required to provide full funding of the change or 
adjustment in order to provide that at the time of replacement of 
the Vehicles, full funding exists within the replacement fund.  
This practice would be consistent with generally accepted 
accounting principals in governmental accounting standards.   
 
If you should have any further questions regarding this matter, 
please feel free to contact me. 
 

cc: Honorable Mayor and Council 
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