
1  

 City of Peoria • 8401 West Monroe Street • Peoria, Arizona  85345 
 

 
 OFFICE OF THE CITY ATTORNEY 
 CIVIL 602-412-7330 

 PROSECUTOR 602-412-7335 

 FACSIMILE 602-412-7043 
 
 
 
 OPINION NO. 95-10 
 
 
TO:  Council Member Rebekah Coty 
 
FROM:  Stephen M. Kemp, City Attorney 
 
DATE:  July 7, 1995 
 
SUBJECT: City Attorney Opinion 
 
 
  
 
 
QUESTION:  
 
May the City Council provide for reimbursement of expenses 
incurred by public officials while performing the duties of their 
office by attendance of Council meetings, including, but not 
limited to expenses for child care required in order to attend 
Council meetings.   
 
 
OPINION: 
 
The starting place for this opinion is a review of the Peoria City 
Charter.  The Charter provides in Article 2, Section 7 for 
salaries of Mayor and Council members.  1  The Charter further 

                     
1The relevant provision states as follows:    
 
 The mayor shall be the chairman of the council and shall 
preside over its deliberations. He shall have a voice and vote in 
all its proceedings, except he shall not make or second motions 
unless he temporarily relinquishes the presiding chair until the 
vote on the motion has been taken, or until disposition on the 
motion has been otherwise completed. The mayor shall have no veto 
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provides in Article 14, Section 7 that the City Council has 
implied powers to carry out the express and implied powers granted 
in the Charter.  Further, Article 2, Section 21, the City is 
granted the power to enact Ordinances and procedures when state 
law is silent on an issue.   
 
Arizona Statutes permit public officers of the state to receive 
reimbursement for certain defined expenses.  The relevant 
provisions are A.R.S. §38-621 through §38-627.  The statute 
provides:   
 
"When the official duties of a public officer, deputy or employee 

require him to travel from his designated posted duty, 
he should be allowed expenses and allowances therefor." 

 
The issue of payment of incidental expenses incurred to attend 
meetings of a governing body has not been addressed in the case 
law.  The only statute addressing such issues in Arizona pertains 
to County Supervisors.  The provisions of A.R.S. §11-215 authorize 
members of the Board of Supervisors to be reimbursed for all 
mileage and subsistence expenses incurred to attend meetings of 
the Board of Supervisors up to a maximum of $15.00 per day.   
 
Under the Peoria City Charter, the City Council has the ability to 
reimburse its members for expenses incurred in the performance of 
their official duties.  Although this issue has not been addressed 
on a City Council level in Arizona, there are numerous court 
decisions in other jurisdictions addressing this issue.   
 
In Collins v. Riley, 24 Cal.2d. 912; 152 P.2d 169 (1944), the 
Supreme Court of California held that the California Legislature 
was authorized to provide for reimbursement of living expenses for 
members of the Legislature while attending sessions of the 
Legislature.   
 
A different result was reached by the Washington Supreme Court in 
State ex rel. O'Connell v. Yelle, 51 Wash.2d 594; P.2d 1079 
(1958).  In the Yelle case, the Washington Supreme Court held that 
an increase in the reimbursement for living expenses of state 
officials was improper since there were no statutes authorizing 
                                                                  
power. He shall be recognized as head of the city government for 
all purposes. The mayor shall have no regular administrative 
duties, but he shall, on behalf of the council, confer and advise 
with the city manager to insure that council programs and policies 
are being carried out in full. In addition thereto, the mayor 
shall govern the city by proclamation during times of riot, civil 
insurrection, major disaster and times of great public danger.  
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reimbursements for the new types of expenses being claimed.  The 
Washington case involved state officials seeking reimbursements 
for increased cost of living in addition to travel and mileage.   
 
A similar result was held by the Colorado Supreme Court in the 
matter of Hillman v. Chmelka, 118 Colo. 252; 195 P.2d 945, 1948.  
In this case, the Colorado Supreme Court held that a Constable may 
only receive reimbursement for mileage even though they incurred 
other expenses in performing their duties since the Legislature 
only authorized by statute, reimbursement for mileage.   
 
Applying these cases and the statutes cited above to this 
question, it must be concluded that the City has the legal 
authority to provide for reimbursement of travel, mileage and 
subsistence expenses incurred in the performance of the duties of 
an elected official or public officer.  As noted in Article 2, 
Section 1 and Article 2, Section 21, of the Peoria City Charter, 
such authority must be exercised by ordinance.   
 
Absent an ordinance, the Council would have the implied power to 
reimburse Councilmembers and public officials only for those items 
authorized by state law.  The only items authorized for 
reimbursement to state officials under state law are travel, 
lodging and per diem.2  While these provisions only apply to state 
offices and state employees, based upon the implied powers 
language of the City Charter, it may be construed that the City 
Council had the power to permit such reimbursements for 
Councilmembers and City employees.  
 
It is a matter of legal concern to this office that the City is 
basing its ability to reimburse public officers and employees for 
their mileage, travel and necessary expenses based upon the 
provisions of state law.  A better practice and procedure would be 
for the Council to provide specifically in the City Code for such 
reimbursements.  Such an ordinance would provide an enhanced legal 
basis for the current City Policy and Procedure as well as 
allowing Council to address any other issues it deems appropriate. 
  
 
The City Council would have the ability to provide for 
reimbursement of other expenses incurred in the performance of the 
duties of an elected official while attending Council meetings; 
however, such a power would have to be exercised by Ordinance.  
The ordinance would need to be limited to providing reimbursement 
for expenses directly attributed to the performance of official 
duties.  Reimbursement for other expenses would constitute a gift 
in violation of Article 9, Section 7 of the Arizona Constitution. 
                     
    2See A.R.S. §38-621 through 627.   
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 For example, the City could not reimburse a Councilmember for 
expenses incurred in upkeep of their residence even though a 
Councilmember may use their residence for constituent meetings and 
constituent contacts.  Such expenses are not directly related to 
the performance of the official duties of a Councilmember.   
 
Under the question presented, the City Council would have the 
authority to reimburse for expenses directly arising out of the 
performance of a Councilmember's duties attending Council 
meetings.  This could include travel to and from the meeting as 
well as expenses incurred in attending the meeting such as, meals, 
child care and other incidental expenses, provided such expenses 
are directly necessary to the performance of the duties of the 
elected officials.   
 
Generally, in many cities and other jurisdictions, this is done 
through the establishment of a set allowance for such expenses.  
The elected or appointed officials must then submit claims for 
such expenses that may not exceed the amount of the allowance.  
Finally, I would like to note that this is a discretionary power 
of the City Council.  The City Council is under no obligation to 
reimburse for any of these expenses or even travel, mileage and 
per diem.  
   
In conclusion, it is the opinion of this office that absent a 
specific authorizing ordinance, the City is limited to reimbursing 
elected and appointed officials and employees to reimbursements 
for mileage, travel expenses and per diem incurred in the 
performance of their official duties.  If you should have any 
further questions, please feel free to contact me. 
 

cc: Honorable Mayor and Council 
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