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SUBJECT: Opinion Request Regarding Initiative/Referendum Form and 

Signatures 
 
 
  
 
 
QUESTIONS:  
 
1. Does failure to indicate whether the Petition seeking to 
place an Initiative on the ballot is being circulated by a paid or 
volunteer circulator result in the form of the petition being 
improper and not subject to further processing by the City Clerk. 
 
2. Must a signature be removed that contains a clearly erroneous 
date that is either previous or after the petition was signed. 
 
 
OPINION: 
 
For purposes of this opinion, I will provide some background on 
initiatives.   The initiative power is reserved to the people 
under the Arizona Constitution.1 An initiative is the ability to 
propose a measure to the statutes or codes or to the state 
constitution or city charter.  A similar form of legislative power 
is the referendum.  A referendum is the power to refer a law 

                     
    1

See, Article 4, Part 1, Section 1, (2); (4); (7), Arizona Constitution. 
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previously passed by the legislature, board of supervisors or city 
council.   
 
While the initiative and referendum are similar in format, there 
are different standards of review.  In the case of referenda, 
there must be strict compliance with all provisions of the 
statute, while with initiatives, substantial compliance is all 
that is required. See, Western Devcor, Inc. v. City of Scottsdale, 
168 Ariz. 426, 814 P.2d 767 (1991). 
 
The Arizona Supreme Court outlined the minimum requirements for 
initiatives in Kromko v. Superior Court, 168 Ariz. 51, 811 P.2d 12 
(1991).  Kromko involved an initiative measure to authorize 
numerous changes in Arizona's automobile insurance laws.  Upon 
receipt of the petitions and attached signature sheets, the 
secretary of state completed the required review and forwarded the 
signature sheets to the various county recorders for random 
sampling.  The county recorders ultimately determined that 
sufficient signatures existed to place the initiative on the 
ballot. 
 
Subsequently, a citizen filed suit against the secretary of state 
seeking an injunction to order the secretary of state to revoke 
the certification of the initiative on the grounds that the 
petition sheets contained extra material that was not authorized 
by the secretary of state or the provisions of A.R.S. §19-121. 
 
The Arizona Supreme Court addressed the authority of the courts to 
intervene in the initiative process.  The court noted: 
 
 Although courts have the duty of "ensuring that the 

constitutional and statutory provisions protecting the 
electoral process (i.e., the manner in which an election is 
held) are not violated," they "are powerless to pre-determine 
the validity of the substance of an initiated measure." 
citing, Tilson, 153 Ariz. at 470, 737 P.2d at 1369. 

 
 Thus our authority to intervene and enjoin an initiative 

measure is limited to those instances in which a petition is 
legally insufficient in form, prescribed procedure, or the 
number of qualified electors. Id. (citing Iman, 98 Ariz. at  
365, 404 P.2d at 709) 

 
The court further set forth the three minimum requirements for 
initiative petitions: 
 
1. Be in the form prescribed by law. 
 
2. Have printed on its lower right hand corner on each   side of 

such sheet, the number assigned to the petition by the 
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secretary of state. 
 
3. Be attached to a full and correct copy of the title and text 

of the measure, or amendment to the constitution, proposed or 
referred by the petition, which shall be printed on pages 
fourteen inches in width by eight and one half inches in 
length, with a margin of at least one-half (½) inch at the 
top and one-quarter (¼) inch at the bottom of each page.  

 
The form prescribed by law is contained in A.R.S. §19-102, which 
is attached as Appendix "A" to this opinion.  Subsection B of 
A.R.S. §19-102 states: 
 
B. A circulator of an initiative petition shall state whether he 

is a paid circulator or volunteer by checking the appropriate 
line on the petition form. 

 
This requirement was added to the form requirements by the 
legislature in 1992 to deal with the issue of voters being 
imported from other states to reside temporarily in Arizona and 
circulate petitions for payment.  The concept behind the 
requirement is to allow each voter being provided a petition to 
determine if such circulators are being used.    
 
The question then becomes whether the failure to indicate the 
status of the circulator on the appropriate line of the petition 
form is a fatal defect in form, or a minor non-compliance with the 
statute.  The Arizona Supreme Court in Tilson v. Mofford, 153 
Ariz. 468, 737 P.2d 1367 (1987) defined the difference. If the 
question pertains to the substance of the matter, the court will 
not rule on the question and will let the voter's decide. 
 
In this case, it is my conclusion that the failure to indicate the 
status of the circulator on the appropriate line of the petition 
form is a fatal defect in form.  The status of the circulator 
requirement is contained in the same statute as the requirement 
that the entire text be attached to the petition and that they 
contain a description of the measure. These are mandatory minimum 
requirements for the initiative petitions to be valid.  See Ariz. 
Atty.Gen.Op. No. 78-19. 
  
Therefore it is our opinion that the signature sheets that do not 
contain the indication of paid or unpaid circulator are fatally 
defective in form and must be returned to the circulator.  The 
remaining sheets should be then reviewed in the manner provided by 
A.R.S. §19-121.01. 
    
Your second question is whether a signature on an initiative 
petition must be removed that contains a date of signature prior 
to the date of circulation or a future date.  The answer is found 
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in A.R.S. §19-121.01.A.3.(c).  The date on which the petitioner 
signed must be indicated.  If the date on which the petitioner 
signed does not exist, either because the date has not occurred 
yet, or it occurred prior to the date of issuance of the 
initiative number, the signature should be treated as if it were 
submitted undated and must be removed. 
 
Once removed, the remaining signatures should be counted to 
determine if sufficient signatures exist on the petitions 
submitted for random sampling by the County Recorder.   If 
sufficient signatures do not exist, then the petitions should be 
handled in the manner provided by A.R.S. §19-121.04.D. 
 
I trust that this answers your submitted questions, If you should 
have any additional questions, please do not hesitate to contact 
me. 
 
SMK:ei 

cc: Honorable Mayor and Council 
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