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 OPINION NO. 94-06 
 
 
TO:  Michael L. Strope, Police Chief 
 
FROM:  Stephen M. Kemp, City Attorney 
 
DATE:  August 3, 1994 
 
SUBJECT: Concealed weapons in public buildings  
 
 
  
 
 
QUESTION:  
 
Does the enactment of Chapter 109, Laws 1994 pertaining to 
permitting concealed weapons impact the existing city code 
provisions prohibiting weapons in public buildings. 
 
 
OPINION: 
 
No. 
 
In 1994, the legislature enacted Chapter 109, Laws 1994 amending 
A.R.S. §13-3102 to provide for the carrying of concealed weapons 
with a permit.  Existing state law requires that ordinances of 
political subdivisions of this state shall not be in conflict with 
state law.  See, A.R.S. §13-3108.  In 1993, the City adopted an 
Ordinance prohibiting the possession of weapons in public 
buildings.  See, Ord. 93-47, October 19, 1993. 
 
The question then arises whether Ordinance No.  93-47 is in 
conflict with Chapter 109.  If the answer is in the affirmative, 
then the ordinance would be preempted by state statute.  
Conversely, if the answer is in the negative, the city ordinance 
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stands. 
 
The City draws its authority to regulate weapons in public 
buildings from A.R.S. §13-3102.A.10.  This section was not changed 
by the enactment of Chapter 109, Laws 1994.  Consequently, the 
issue becomes whether the legislature impliedly changed subsection 
A.10 by enactment of Chapter 109.  Based on general principles of 
statutory construction, implied repeal of existing statutes is 
disfavored.  Pima County by City of Tucson v. Maya Construction 
Co., 158 Ariz. 151, 761 P.2d 1055 (1988).  Therefore it is our 
conclusion that the enactment of Chapter 109, Laws 1994 did not 
impliedly repeal subsection A.10 of A.R.S. §13-3102.   
 
The remaining issue to be addressed is whether the preemption 
provisions of A.R.S. §13-3108 and Chapter 109 preempt the City 
from regulating concealed weapons in any fashion.  The basic test 
on preemption of municipal authority requires: (1) The subject 
matter be one of state wide concern, (2) Legislature has 
appropriated the field (3) Legislature has acted.  City of 
Phoenix, v. Breuninger, 50 Ariz. 372, 72 P.2d 580 (1937). 
 
In this case, the second and third parts of the test have not been 
met.  The legislature had a clear opportunity to appropriate the 
issue of concealed weapons in public buildings and neglected to do 
so.  Conversely, the prohibition of weapons in public buildings 
does not interfere with the statewide policy of permitting trained 
individuals in public to carry concealed weapons for their 
protection.   The impact of the city ordinance does not in any way 
impact the application, permitting and training provisions 
governing concealed weapons.  Instead it appears to be consistent 
and not in conflict with the provisions of Chapter 109.  Hislop v. 
Rodgers, 54 Ariz. 101, 92 P.2d 527 (1939). 
 
Therefore, it is our opinion that the city ordinance prohibiting 
weapons, including concealed weapons in public buildings, is not 
preempted by Chapter 109, Laws, 1994.  If you should have any 
questions, please do not hesitate to contact me. 
 
  

cc: Honorable Mayor and Council 
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