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QUESTION:  
 
You have raised several questions regarding videotaping of City 
Council meetings as listed below: 
 
1. May individual citizens bring their own equipment into the 

City Council Chambers to videotape Council meetings? 
 
2. May the City use its equipment to videotape Council meetings? 
 
3. Assuming the City uses its equipment to videotape Council 

meetings, must a copy of the tape be kept as a public record? 
 
4. Who decides the retention period for keeping a videotape of a 

Council meeting as a public record? 
 
5. If the City adopts a policy of not taping meetings, could we 

require a person seeking to use city taping equipment to 
bring two tapes, one for a copy and one for an original? 

 
6. Can we charge a fee for the City videotaping meetings and 

providing copies of the videotapes? 
 



Opinion No. 94-05 
Videotaping of City Council Meetings 
Page 2 
 

 
OPINION: 
 
The starting place for the answer to the above questions is A.R.S. 
§38-431.01, which provides in part: 
 
§ 38-431.01.  Meetings shall be open to the public. 
 
A. All meetings of any public body shall be public meetings and 

all persons so desiring shall be permitted to attend and 
listen to the deliberations and proceedings . . .  

 
E. All or any part of a public meeting of a public body may be 

recorded by any person in attendance by means of a tape 
recorder camera or other means of sound reproduction, 
provided there is no active interference with the conduct of 
the meeting. 

 
Although the statute makes reference to sound and not video 
reproduction, it would be the opinion of this office that the 
statute applies to video reproduction as well.  First, at the time 
of adoption of A.R.S §38-431.01 in 1962, video reproduction of 
events by individuals did not exist, except in a professional 
context.  In today's context where personal video cameras are 
smaller than the tape recorders of the 1960's, a court would 
interpret the statute to allow their use.  This reasoning is 
consistent with the decisions of other jurisdictions who have more 
recently reviewed this issue.1 
 
It should be noted that there is a limitation on the use of any 
sound or video reproduction equipment.  The use of the equipment 
may not interfere with the conduct of the meeting.  For example, 
the Council could adopt policies designating that certain 
locations be used for the placing of such equipment and that it 
not interfere with citizen, staff and Council ingress and egress. 
Other policies that could be adopted may require pooling, if 
numbers of videocameras become an issue or a minor sum for payment 
of electricity used.  
 
Obviously, it goes without further analysis that the City could 
videotape its Council meetings if chose to do so.  The real issue 
becomes whether the videotape made becomes a public record.  
Arizona law does not define a public record.  However, the Arizona 
Supreme Court in Matthews v. Pyle, 75 Ariz.76, 251 P.2d 893 (1953) 
                     
    1See, Mich.Comp.Laws Ann. §15.263(1), West, 1993, videotaping 
of governmental bodies permitted.  Tex.Rev.Civ.Stat.Ann., art. 
6252-17, §2(i), Vernon, 1993, reversing Texas Attorney General 
opinion prohibiting videotaping of meetings. 
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defined a public record as any of the following: 
 
1. A record required to be kept by law. 
2. A record necessary to discharge duties imposed by law. 
3. A record directed by law to serve as a memorial and evidence 

of something written, said or done. 
 
There is no Arizona Law on videotapes of governing bodies and 
whether they are a public record.  
 
Clearly videotapes made by private parties on their equipment do 
not become public records.  However, when city owned and operated 
equipment is used to create the record, does it become a public 
record.  First, it must be noted that private persons do not have 
a right to use city property for a private non-governmental 
purpose.  Second, is it a legitimate governmental purpose to 
reproduce a record of the City Council meeting on videotape. 
 
Under A.R.S. §38-431.01 and Article I, Section 16, Peoria City 
Charter, the City Council is mandated to maintain records of its 
meetings.  Pursuant to A.R.S. §39-121 and Article XIII, Section 1, 
Peoria City Charter, making copies of a public record is a 
governmental function that the City is required to perform.  
Therefore, it must be concluded that while the City is not 
mandated to use videotaping equipment to create a record of its 
meeting, once it elects to do so, the videotape becomes a public 
record, subject to reproduction.   
 
Once the City has a legal obligation to reproduce the record, it 
must maintain the original record available until it may be 
destroyed in the manner provided by law. See, A.R.S. §39-101.  
Destruction of public records is under the jurisdiction of the 
Arizona Department of Library, Archives and Public Records. See, 
A.R.S. §41-1331, et. seq.  Under this statute, the designated 
records management officer for the City2 must submit to the Arizona 
Department of Library, Archives and Public Records a retention 
schedule for such videotapes.  The length of the retention 
schedule is based on the on-going historical value of the Record. 
 See, Ariz. Adm. Code, Title 2, Sec. 3. 
 
In regard to question No. 5, the answer is yes.  Arizona law does 
not mandate how the Council must create the record of its 
meetings.  Certainly, the City could impose a requirement that if 
an individual desires to use city equipment to videotape a Council 
meeting, they must provide the videotape at their expense. 
 
                     
    2In the case of Peoria, the City Clerk has been designated the 
records management officer for the city. 
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In regard to question No. 6, the answer is yes.  For private non-
commercial purposes, the City may charge the reasonable cost of 
reproducing a public record.  See, A.R.S. §39-121.01.  This cost 
can include cost of the tape, equipment depreciation, electricity 
and staff time.  The public records law does not require the City, 
for a private non-governmental purpose, to subsidize the cost of 
public records.  In the commercial context, the City must receive 
full monetary compensation for the commercial value of the use of 
the public record, lest it make an unconstitutional gift to a 
private part.  See, Ariz. Const. Art. IX, Section 7. 
 
I trust that this opinion answers your questions regarding this 
matter.  If you should have any questions, please do not hesitate 
to contact me. 
 
 
 
 

cc: Honorable Mayor and Council 
City Clerk 
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