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QUESTION:  
 
What provisions govern the effect of site plan approvals. 
 
OPINION: 
 
The following factual basis is provided.  In February, 1987, a 
site plan was approved by the City Council. Subsequently, in 1990, 
the site plan was amended by the City Council.  Both resolutions 
did not contain restrictions on the effective period of approval. 
Since 1990, the site plan provisions have been amended repeatedly. 
The question now arises as to whether a new site plan would have 
to be filed. 
 
Site plan review is governed by Article 14-32 of the Peoria Zoning 
Code.  There are two relevant provisions: 
 
Section 14-32-7  Building Permits based upon Approved Site Plan 
 
Base upon the approved Site Plan, a building permit for the site 

may be requested and may be granted provided such building 
permit is granted within one year of Site Plan approval.  If 
more than one year has elapsed since Site Plan approval, such 
Site Plan shall be resubmitted to the approving body to 
confirm or modify the previously approved site plan prior to 
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the issuance of a building permit. 
 
Section 14-32-8  Amendments to approved site plans. 
 
 Any amendment or modification to an approved site plan shall 

be submitted for approval.  All amendments shall be shown on 
a revised site plan drawing. 

 
 Amendments to minor site plans shall be submitted to the 

Plans Review Committee who may, if authorized by the 
Commission, approved such amendment(s) if they determine that 
such amendment(s) are acceptable to the City. 

 
 Amendments to Major Site Plans or Minor Site Plans not 

authorized for Plans Review Committee action previously 
approved by the Planning and Zoning Commission may be 
approved by the Chairperson and Secretary of the Commission 
that the amended Site Plan is in substantial compliance with 
the originally approved site plan.  If it is determined that 
the amended Site Plan is not in substantial compliance with 
the originally approved Site Plan, the application shall be 
resubmitted and shall be subject to Sections 14-32-3, 14-32-4 
and 14-32-5 of this Article. 

 
In this case, no building has occurred within the one year as 
required under Section 14-32-7.  As such, the Development Services 
Department does not have jurisdiction under this section to issue 
any building permit, unless the site plan is resubmitted to the 
commission for confirmation. 
 
Even if the department continued to have jurisdiction, the issue 
is whether the existing site plan would remain in substantial 
compliance if the buildings were altered to face a different 
direction.  Such a change could conceivably alter any or all of 
the factors contained in Section 14-32-6.  Therefore I would have 
to conclude that the change is a substantial one and the Plan 
would have to be resubmitted under the provisions of this Article. 
 
Due to the fact that this is a new application, the staff should 
evaluate the application under the development standards in effect 
at the time that the application is filed.  This would include the 
applicable provisions on landscaping and drainage.  Unlike Zoning, 
clearly the right in a site plan would not appear to vest until 
issuance of a building permit.  Town of Paradise Valley, v. Gulf 
Leisure Corporation, 27 Ariz.App. 600, 557 P.2d 532 (1976)   
 
Therefore, it is our opinion that a new site plan must be 
submitted and that the site plan should be evaluated based on the 
standards in place on the date of submittal.  If you should have 
any questions, please do not hesitate to contact me. 
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cc: Honorable Mayor and Council 
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