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QUESTION:  
 
You have inquired regarding the following questions: 
 
1.  Does the re-drawing of the city's electoral boundaries 

constitute "a newly created division or district of an 
elective office,..." as discussed in A.R.S. §19-201.B? 

 
2.  Nomination paperwork, and campaign contributions and 

expenditures statement, specifically reflect that 
candidate ran for the office of "councilmember - 
specific district," or for "Mayor - at large".  Loyalty 
oaths given to the newly seated Mayor and Council 
members specify that the Mayor took his Loyalty oath as 
"Mayor -at large," and the Council members were sworn in 
as "Councilmember - specific district."  Please define 
the words "all the candidates for the office held by the 
officer" as discussed and relating to the above statute 
provisions. 

 
3.  Based on the answers to the above questions, please 

provide the basis and method of calculating the number 
of signatures needed on a recall petition for the 
position of Mayor; and for the Council members for each 
district in the City of Peoria. 
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OPINION: 
 
The answer to question number 1 is no.  The purpose of A.R.S. 
§19-201 is to provide a method for calculation of signatures in 
the case of newly created offices, such as divisions of superior 
court, special districts, etc.  In these cases, the original 
incumbent of the office is appointed by the Governor, or Board of 
Supervisors.  Therefore, there is no prior election to use for 
purposes of calculating signatures on which to base a recall of 
the officer. 
 
Without A.R.S. §19-201, recall of such appointed officials would 
be impossible.  The law in Arizona is well established that the 
language of the constitution and statutes shall be construed to 
provide for recall elections.  Johnson v. Maehling, 123 Ariz. 15, 
597 P.2d 1 (1979). 
 
In the case of redrawing election boundaries, there is no new 
elective office.  While the boundaries may be different, the 
office remains the same.  This is reflected in Article II, Section 
2.F. of the Peoria City Charter which provides: "...the redrawing 
of District Boundaries shall not remove the residence of an 
incumbent Council member from the District he she represents 
during the term for which elected."  The provision indicates an 
intent to maintain the elective office even if boundaries change. 
 Therefore, it must be concluded A.R.S. §19-201 does not apply. 
 
In light of the answer to question no. 1, the second question is 
moot, since the provision of the statute does not apply. 
 
Regarding question no. 3, it is necessary to refer to A.R.S. 
§9-273.A. which provides: 
 
 Upon the change from town to city government, the city may, 

by a majority vote of the qualified electors, elect to be 
governed by a ward system of municipal government, and in 
accordance with the election of the common council by a 
majority vote shall adopt such resolution or ordinance, 
dividing the city into wards, not exceeding six in number, 
and the councilmen shall thereafter be elected from wards by 
the inhabitants thereof and shall be styled aldermen instead 
of councilmen.  [emphasis added] 

 
As a charter city, this statute may not specifically apply, since 
there is no evidence of legislative intent to preempt the electors 
of a charter city from incorporating such changes in their 
charter.  However, it provides specific evidence of the 
legislature's intent on how the elections should be conducted. 
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This statute clearly indicates that upon conversion to a district 
system, the officeholders are the "aldermen" for a specific ward. 
As such they are designated "aldermen-ward no. ___.  Similarly, 
under the district system council members are elected officials 
for a distinct separate district. 
 
 
As distinct elected officials from a individual district, it is 
necessary to review the provisions of A.R.S. §19-201.A: 
 
 "...A number of qualified electors equaling twenty-five 

percent of the number of votes cast at the last preceding 
general election for all the candidates held by the officer, 
even if that officer was not elected at that election, 
divided by the number of offices that were being filled at 
that election, may, by recall petition, demand his recall." 

 
Under this provision, the City Clerk should determine the numbers 
of votes cast at the last preceding general election, or primary 
election if no general election occurred in each district and for 
Mayor.  For those districts where an election was held in 1993, 
that date would be used.  For those districts where an election 
was held in 1991, that date would be used.  As the most recent 
election for Mayor was in 1993, the 1993 election should be used. 
 
Therefore, in each case, the city clerk should multiply the total 
number of votes cast in most recent election in each district by 
25%.  The resulting number is the minimum amount of signatures 
necessary for a recall of a council member in that particular 
district. 
 
If you should have any questions, please do not hesitate to 
contact me. 
 
cc: Honorable Mayor and Council 
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