
 
 
 
 OFFICE OF THE CITY ATTORNEY 
 
 
 OPINION NO. 93-07 
 
 
TO:  Janice L. Graziano, City Clerk 
 
FROM: Stephen M. Kemp, City Attorney 
 
DATE: October 6, 1993 
 
SUBJECT: Opinion Request on Campaign Contributions and 

Expenditures 
  
 
 
QUESTION:  
 
1. If a contributor has donated the maximum amount allowed to a 
candidates campaign and the candidate wins the seat; at what 
point is the same contributor allowed to donate again to that 
same candidate. 
 
2. When a candidate carries over either a surplus or deficit to 
a subsequent campaign, but files his/her nomination paperwork as 
an incumbent or for another public office, is that candidate 
considered to be in a new campaign. 
 
3. If a contributor's $2,000 to candidates donation limit is 
determined by campaign closures, then that would mean that the 
contributor could only be able to donate, up to whatever the 
current limit to any candidate only if his total donations were 
reduced by the amounts released by candidates closing their 
campaigns. 
 
 
OPINION: 
 
In regard to the first question, the restrictions on donations 
are based on the definition of a campaign under A.R.S. §16-901, 
et seq.  The campaign begins on the date that the first campaign 
contribution is received or the date when the initial campaign 
finance report must be filed.  See, A.R.S. §§ 16-901.3; 16-901.7 
and 16-905.I. 
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The campaign is terminated by filing a statement of termination 
with the appropriate elections officer.1  Once a campaign is 
terminated, the candidate may not receive any further 
contributions or make any further expenditures for that campaign. 
 
Contributors who donated in a prior campaign to a candidate, may 
again donate to that candidate in their next campaign.2  The 
basic rule is that a contributor may not exceed the maximum limit 
in each campaign.  Therefore, a contributor may donate to the 
same candidate after they have terminated the campaign where the 
contributor has made the maximum donation and commenced a new 
campaign in the next election cycle. 
 
In regard to question No. 2, if a candidate terminated their 
first campaign in accordance with A.R.S. §16-915.01.B, those 
funds that are surplus from the first campaign may be donated to 
a subsequent political campaign.  At that time, the candidate has 
received their first financial contribution in the subsequent 
campaign and commences a new reporting cycle.  See, A.R.S. 
§§ 16-901, 16-905 and 16-915.01.  Finally, it must be remembered 
that it is not the filing of nomination paperwork that invokes 
the campaign reporting requirements, rather, it is the receipt of 
the first campaign contribution for the campaign. 
 
In regard to question No. 3, the two thousand dollar ($2,000) 
limit is not related to campaign closures.  See, A.R.S. 
§16-905.D.  An individual may not contribute more than two 
thousand dollars in a calendar year to state and local 
candidates.  A candidate closing their campaign does not result 
in a credit against this amount.  Conversely, an individual 
conceivably could contribute candidate "A"'s prior campaign 
before termination and make a subsequent contribution to "A"'s 
new campaign.3 
                     
    1 In city elections, the city clerk is the elections officer. 
See, A.R.S. §16-403. 

    2 It should be remembered that a candidate can only have one 
campaign during an election cycle.  Obviously, a candidate cannot 
have Campaigns 1-99 during a single council election period, 
otherwise the purpose of the limitations would be defeated. 

    3 This could defeat the intent of this law if an individual 
contributed the maximum amount to "A"'s first campaign, who then 
closed out the campaign, transferred the funds to a second 
campaign and the same individual again made the maximum 
contribution.  This would appear to be a violation of A.R.S. §16-
905 prohibiting attempts to circumvent the contribution limits.  
Such violations, if knowing are a class one misdemeanor, or if 
unknowing a civil penalty and could result in the candidate being 
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Therefore, a contributor may donate two thousand dollars in each 
calendar year to state and local candidates.  The amount that may 
be donated to each candidate will be based on prior donations by 
the individual to a candidate's campaign.4 
 
If you should have any questions, please do not hesitate to 
contact me. 
 
cc: Honorable Mayor and Council 
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removed from office. 

    4 The result is that if contributor "A" donates exclusively to 
City candidates and donated $2,000.00 ($240.00 each to 8 
candidates and $80.00 to one candidate for a total of $2,000) in 
1993 and no candidate has commenced receiving contributions for 
new campaigns in 1994, contributor "A" may not be able to donate 
to any city candidate in 1994. 


