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TO:  Philip V. Bloom, Development Services Director 
 
FROM: Stephen M. Kemp, City Attorney 
 
DATE: June 21, 1993 
 
SUBJECT: Request for Opinion on Interpretation of Sign Code 
 
 
  
 
 
QUESTION:  
 
You have inquired as to the applicability of the City's Sign Code 
regulations to signs advertising home grown produce. 
 
 
OPINION: 
 
For purposes of this opinion, the following background 
information is provided.  The property in question is located on 
a 2.24 commercial acre parcel.  The individual residing on the 
property grows produce, some of which is consumed and the 
remainder sold to third parties.  During the growing season, the 
property owner places small signs on his property advertising the 
availability of produce for sale. 
 
The first issue to be resolved is whether the exemption for 
agricultural uses in the zoning code is applicable.  Agriculture 
is defined in Section 14-5-2 of the Peoria Zoning Code.  
Essentially, agriculture consists of growing crops on more than 
two commercial acres. 
 
In this case, the issue is whether a principal residence, located 
in an R-1-35 zoning district that is used for growing some crops 
for personal consumption and the remainder for sale, is by 
definition agricultural and therefore exempt from regulation 
under the zoning code.  If such a residence is defined as 
agricultural, then it would be exempt from the zoning 
restrictions applicable to an identical parcel adjacent.  Such a 
result would defeat the purpose of establishing zoning districts. 
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Basic rules of statutory construction provide that codes should 
be interpreted to avoid an absurd result.  Janson on behalf of 
Janson v. Christensen, 167 Ariz. 470, 808 P.2d 1222 (1991).  To 
hold that individual single parcels within a zoning district 
could be exempt from zoning restrictions by growing crops would 
destroy any ability to restrict uses, which is inherent in 
zoning.  Therefore it is the opinion of this office that Section 
14-1-5.B. does not apply to provide an agricultural exemption to 
produce grown in a residential zoning district by the resident 
owner of the property. 
 
A second issue is whether the growth of produce for personal 
consumption and sale by an owner of the property is a home 
occupation under Section 14-3-17 of the zoning code.  Home 
occupation is defined in Section 14-2-28 of the zoning code as 
"an accessory and incidental use of a dwelling unit or 
residential lot comprising an occupation or profession." 
 
The issue in question is whether the growing of crops for 
personal consumption and sale is supplemental and subordinate to 
the residential use of the property and comprises an occupation 
or profession.  Clearly the growing of crops would appear to be 
an accessory and incidental use.  Then the question is whether 
the growing of such crops comprises an occupation or profession. 
An occupation is defined as "an activity serving as one's regular 
employment".  See, Webster's II, New Riverside University 
Dictionary, 1984, 1988. 
 
Profession in its customary usage is defined as an occupation or 
vocation requiring training in the arts or sciences and advanced 
study in a specialized field.  See, Webster's II, New Riverside 
University Dictionary, 1984, 1988.  While the growth of produce 
and crops is admirable, it would not appear to meet the 
definition of a profession. 
 
Therefore it is the opinion of this office that the occasional 
growth of produce on a residential lot on an occasional, 
irregular basis is not a Home Occupation as defined under Section 
14-2-28 of the Code.  It should be noted that if such growth of 
produce occurred on a on-going, regularly scheduled basis and the 
growth of produce was the activity serving as the regular 
employment of the resident, such growth of produce could fall 
into the definition of a Home Occupation.  Additionally, the City 
may amend the definition to include such uses.  However, that 
decision is one for the City Council, not an issue of 
interpretation of the existing definition.  State v. Ring, 131 
Ariz. 374, 641 P.2d 862 (1982)  
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Finally, the issue must be addressed as to the signage 
restrictions applicable to a residential use in a zoning 
district.  While at first blush, this could be characterized as a 
non-residential use, it appears to be consistent with other 
accessory uses in a residential zoning district, such as garden 
house, tool house, etc.  Therefore, the  growth of produce for 
personal consumption and occasional, irregular sale would be 
accessory to the existing residential use. 
 
Residential sign code uses are regulated pursuant to Section 
14-34-11 of the zoning code.  The sign code regulates three types 
of residential signs.  (1) Single family residence identification 
signs, (2) multi-family complex identification signs, (3) home 
occupation signs.  None of these uses appear to cover a sign 
advertising an occasional, irregular use.  
 
While Section 14-34-8, prohibits all other types of signs not 
specifically authorized, no such prohibition exists in Section 
14-34-11 against other types of uses accessory in a residential 
area from having signs.  Penal statutes that prohibit conduct and 
impose liability are to be interpreted strictly and in a manner 
to provide notice of the prohibited conduct.  State v. Kerr, 142 
Ariz. 426 (App. 1984).  Therefore, it must be concluded that if 
the City Council desired to prohibit all other uses in a 
residential zoning district from having signs, it would have 
indicated such intent and provided such notice.   
 
Section 14-34-16 of the zoning code sets forth the permit 
requirements.  The section provides in part: 
 
A. Permit shall not be required for the following signs, 

provided, however, that such signs shall be subject to any 
and all applicable provisions of Article 14-34: . . . 

 
B.  Any sign four (4) feet square or less in area not otherwise 

prohibited by this ordinance. 
 
Based on the foregoing, it must be concluded that signs 
advertising an accessory use of growing produce in a residential 
area are not specifically prohibited by the zoning code.  Such 
signs do not require a permit if they are four feet square or 
less in area.  If they are greater in size or meet the 
definitions of Section 14-34-8 for signs, then the permitting 
requirements shall be applicable. 
 
Finally, it should be noted that it is the responsibility of the 
city council to legislate and to express that legislative intent. 
It is not appropriate to expand the legislation beyond the plain 
meaning indicated.  In the area of zoning, Arizona Law requires 
that any ambiguity or uncertainty must be decided in favor of the 
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property owner. Outdoor Systems Inc, v. City of Mesa, 169 Ariz. 
301, 819 P.2d 44 (1991); Robinson v. Lintz, 101 Ariz. 448 420 
P.2d 923 (1966).  Therefore, uncertainty or ambiguity in the 
zoning code must be resolved in favor of the property owner.   
 
If you should have any questions, please do not hesitate to 
contact me. 
 
SMK:ei 
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