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SUBJECT: Requirement for Screen Walls  
 
 
  
 
 
QUESTION: 
 
 You have requested an opinion regarding the application of 
Section 14-3-13.A.E of the City Zoning Code in regards to "non-
residential uses" within a residential zoning district. 
 
OPINION: 
 
 The relevant City Code provision states: 
 
 A.A masonry screen wall, not less than five feet in height 

above grade, shall be constructed and maintained 
in the following locations, except as otherwise 
provided herein: 

 
  3. Abutting the interior side lot line and rear lot 

line of any non-residential property within any 
residential district which is the boundary line 
separating it from any single-family residential 
district, wherein an off-street parking lot, 
playground or other intensive activity or use is 
placed in the required side or rear yard adjoining 
such boundary line. 

 
 This provision clearly states that if a non-residential use 
that includes an off-street parking lot is located in a 
residential zoning district, the non-residential use must 
construct masonry screen walls abutting the interior side and 
rear lot line. 
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 Under Section 13-3-14.D, the Zoning Commission may grant 
waivers if: 
 
 1. The Commission finds the intent of this chapter would 

not be served by the wall. 
 
 2. Will the adjacent residential property be re-zoned to 

non-residential use in the foreseeable future. 
 
  If the Commission finds these requirements are met, 
waivers may be granted. 
 
 Finally, you inquire whether Section 14-32-6 of the Code 
grants the Commission the authority to impose this requirement.   
 
It is my opinion that based on the requirements for a "Major Site 
Plan" application under Section 14-32-3 and the provisions of 14-
32-6.A. pertaining to review of major site plans, the Commission 
may impose a screening requirement on a conditional use in a 
residential area, even if such requirement is not imposed under 
Section 14-3-14.A.3. 
 
If you should have any questions, please do not hesitate to 
contact me. 
 
 
cc:Honorable Mayor and Council 
Peter C. Harvey, City Manager  
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