
 
 
 
 OFFICE OF THE CITY ATTORNEY 
 
 
 
 OPINION NO. 92-07 
 
 
 
TO:  Jan Graziano, Deputy City Clerk 
 
FROM: Stephen M. Kemp, City Attorney 
 
DATE: November 25, 1992 
 
SUBJECT: Calculating Nomination Signature Requirements 
 
 
  
 
 
QUESTION: 
 
How is the number of signatures calculated for Petitions for 
nomination for Mayor and Council Member. 
 
OPINION: 
 
You are correct in your assumption that the Charter Amendment 
adopted to Article 2 of the Peoria City Charter applies to the 
initial election under its provisions.  Section 2.G. provides: 
 
The signatures of not less than seventy-five (75) nor more than 

one hundred-fifty (150) registered voters from the 
respective district shall be necessary on nomination 
petitions for candidates for the first Council election in 
which the Council members are elected from District. 

 
It is clear that this provision governed the elections in 1991, 
which were the first elections under this provision.  For 1993 
and subsequent elections it is necessary to refer to the 
provisions of A.R.S. §16-322.  The relevant provisions of the 
statutes are: 
 
7. If for a candidate for Mayor or other office nominated by a 

City at large, by a number of qualified electors who are 
qualified to vote for the candidate whose nomination 
petition they are signing equal to at least five percent and 
not more than ten percent of the designated party vote in 
the City. 
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8. If for an office nominated by ward, precinct or other 
district of a City, by a number of qualified electors who 
are qualified to vote for the candidate whose nomination 
petition they are signing equal to at least five percent and 
not more than ten percent of the designated party vote in 
the ward, precinct or other district. 

 
11.B.  . . . In cities, the basis of percentage shall be the vote 

of the party for Mayor at the least preceding election at 
which an official of the Town was elected . . .  

 
It is clear from these provisions that the proper means for 
calculating the number is to:  (1) Determine the total number of 
votes cast in the last election for Mayor in each District and 
city wide.   (2) Calculate five and ten percent of the City wide 
vote.  (3) Calculate five and ten percent of the District vote. 
 
A review of your proposed calculations indicates that you 
followed this procedure.  Therefore, it is the opinion of this 
office that your proposed calculations are correct.  If you 
should have any questions, please do not hesitate to contact me. 
 
cc: Honorable Mayor and Council 
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