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QUESTION: 
 
May City Sales Tax monies be used for Book Processing.   
 
OPINION: 
 
This opinion requires a discussion of the background of the 
Peoria City Sales Tax.  Prior to December, 1988, the City imposed 
a one percent (1%) sales tax.  In December, 1988 the City 
increased the sales tax rate to one and one-half percent (1.5%). 
 The purpose of the increase as expressed in the City Council 
minutes was to use the funds generated to construct Phase one of 
the City Municipal Complex.  However, the ordinance imposing the 
tax does not contain any restriction on the use of the funds. 
 
Therefore, the question arises as to whether the purpose 
expressed by the City Council in an open meeting, but not 
contained in the actual ordinance imposing a tax restricts the 
use of the funds generated by the tax in question. 
 
As with all legislative acts, a city ordinance is construed by 
looking at all the words and parts of the ordinance.  
Consideration of parol evidence (oral statements by the Council 
and others contained in the minutes at the time of enactment) and 
a review of conditions at the time of enactment are not taken 
into account unless the meaning of an ordinance is not clear. 
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This opinion can only address the legal restrictions which may 
exist.  No opinion is expressed as to the meaning of any moral or 
political commitment contained in the minutes of the Council 
action.  Such issues are outside the resolution of the legal 
question involved. 
 
In this case, no restriction on the use of the revenues raised by 
the increase in the City sales tax is contained in the enacting 
ordinance.  Unless it can be shown that the ordinance is unclear, 
such a restriction can not be imposed.  A review of the ordinance 
(Ordinance No. 88-30, attached as Appendix "A") clearly indicates 
an intent to increase the City sales tax rate.  The ordinance 
contains no reference to restriction on the use of additional 
revenues generated by an increase in this rate.  A review of the 
ordinance indicates no ambiguity in the intent to increase such 
revenues or any intent to restrict the use of the increased 
revenues.  It would be improper to add or infer such an intent, 
even if intended by the City Council, when the ordinance is not 
ambiguous.  Laws v. Lee, 471 NE.2d 1229 (Ind. Ct. App. 1984). 
 
Therefore, it must be concluded that the Ordinance increasing the 
City Sales Tax does not restrict the use of the revenues 
generated from the increase.  The question then is whether the 
processing services for the acquisition of new books is a 
legitimate public expense.  Clearly a City is authorized to 
operate a public library.  A.R.S. §9-411.  Therefore, the 
expenditure of public funds for the acquisition and processing of 
books to be placed in that library is a legitimate public 
expense.  A.R.S. §9-416. 
 
Based on the foregoing, it is our opinion that there is no legal 
restriction against the use of revenues generated by the increase 
in the City sales tax for the processing of new books purchased 
with such revenues.  Should you have any questions, please do not 
hesitate to contact me. 
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