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SUBJECT: Assessing Impact Fees on Mobile Homes 
  
 
 
QUESTION:   
 
What are the requirements and applicable provisions for the 
assessment of impact fees on mobile homes pursuant to City 
Ordinances.   
 
OPINION:   
 
In 1991, the City adopted an ordinance providing for the 
imposition of impact fees.  The fees are based on type of 
residential use.  The ordinance defines mobile homes as: 
 
4. Class D Residential use means all single family manufactured 

housing residences located in a RMH-1; RMH-2; RV zoning 
district, and any use located in a PAD zoning District 
containing zoning standards substantially similar to the 
above enumerated zoning districts. 

 
Generally, mobile homes built to U.S. Department of Housing and 
Urban Development Standards after 1976 are defined as 
manufactured housing.  A.R.S. §§41-2141, et.seq,.  If these 
manufactured homes are located in RMH-1 or RMH-2 districts, then 
they are a Class D use for purposes of calculating the fee. 
 
The fee is due and payable at the time of application for an 
installation permit.  Most manufactured homes are designed to be 
permanently affixed to the site.   In those cases where a 
manufactured home is replaced or a new home installed, a second 
impact fee should not be charged.  The purpose of the fee is to 
compensate the City for the additional demands of growth.   
 
Therefore, in conclusion, a manufactured home should be charged 
an impact fee at the time of installation and in the event of 
replacement, a second impact fee should not be charged. 



Opinion No. 92-01 
Page 2 
 

 
If you should have any questions, please do not hesitate to 
contact me. 
 
SMK:ei 
 
cc: Meredith R. Flinn, Assistant City Manager 
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